ORDNINGSREGLER
Allmänt
Boende i Orrhammar har ett gemensamt ansvar för områdets skötsel och utveckling. Nedanstående beskriver vad som gäller för medlemmar och ägare av en fastighet i området.
Avgifter
I föreningen finns ett antal avgifter: tomtavgift/medlemsavgift. En avgift tillkommer om man vill hyra en båtplats eller ett förråd. Dessa avgifter aviseras av föreningen. Det är viktigt att betalning sker senast på förfallodagen. Den tomtägare som inte betalat tomtavgift, eller eventuella andra avgifter debiteras en påminnelseavgift på lägst 250 kronor. Tomtägare som inte betalt tomtavgiften äger ej heller rätt att rösta vid föreningens årsmöte. Avgifterna går till driften av området, vägar och olika sprojekt. Avgifternas storlek bestäms på föreningens årsmöte.
Avverkning/Trädfällning
Föreningens styrelse utser en ansvarig för skötseln av vår skog och mark. Avverkning på allmän mark måste alltid beslutas av den som utsetts som ansvarig av styrelsen. För att underlätta för dig som fastighetsägare kan du kontakta någon av kvartersvärdarna. De tar sedan frågan vidare för beslut. Avverkning på egen mark/tomt beslutar du som ägare själv om. Samråd alltid med dina grannar för att undvika missförstånd. Se också till att arbetet utförs på ett säkert sätt eller av entreprenör med kunskap och försäkring om något skulle gå fel.
Badplatser
Föreningen ansvarar för våra tre bad. Dessa är, Stora Badet vid tennisbanan, Lilla Badet i Åtorpsviken samt Badet vid Stockfjärden. Vid dessa badplatser får inte hundar medfölja. De bryggor, omklädningsrum och övrig utrustning som finns sköts av föreningen/kvarteren. För allas trivsel är det viktigt att baden lämnas som vi vill att de skall vara när vi kommer. Ta med ditt eget skräp eftersom föreningen inte längre tillhandahåller soptunnor och se till att omklädningsrummet är rent när du lämnar det. Om man upptäcker brister eller något som gått sönder kontakta ansvarig. Vid samtliga badplatser är det förbjudet att fiska, både från bryggorna och från båt. Detta av säkerhetsskäl då det är lätt att göra sig illa på krokar som fastnat i botten, eller på revar som flyter runt i
vattnet.
Belysning
De belysningsarmaturer som finns i området längs våra vägar ägs och underhålls av föreningen. Meddela ansvarig via hemsidan om något fel uppstår eller om armaturerna skadats. Det åligger tomtägaren att se till att träd och grenar vid den egna tomten inte växer in i armaturerna
och därmed skymmer ljuset från dessa.
Bryggor
Vårt område omfattas av strandskydd. Det betyder att området är tillgängligt enligt allemansrätten. Syftet med strandskyddet är att långsiktigt trygga förutsättningar för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv såväl på land som i vatten. Det är därför det finns
restriktioner mot uppförande av byggnader och andra anläggningar. Med andra ord får bryggor och andra anläggningar endast byggas och förvaltas av föreningen.
Båtar
Alla båtar eller andra farkoster skall vara märkta med tomtnummer. Det är förbjudet att förankra båtar, kanoter, bryggbåtar annat än på anvisad och hyrd plats.
Föreningen tillhandahåller båtplatser vid därför avsedda bryggor. I princip finns båtplats för alla som vill hyra. Hyran för platsen fastställs av årsmötet och aviseras båtägaren. En kö för båtplats finns, kontakta ansvarig vid behov av plats. Innan anskaffning av bryggbåt skall styrelsen kontaktas för anvisande av lämplig förankringsplats. Vid brist på båtplatser kan outnyttjad plats återtas av föreningen och tillföras kön. Det är inte tillåtet att överlåta båtplats vid försäljning av fastighet.
Omärkta båtar och båtar som förtöjts längs våra stränder kan forslas bort och förvaras av föreningen. Vid återtagande betalas en avgift på 500 kr till föreningen. Återtagandet skall ske inom ett år. Därefter övergår ansvaret för båten till föreningen. Vinterförvaring skall ske på angivna uppläggningsplatser eller på egen tomt.
Fastigheter/Byggnader
Föreningen äger och förvaltar våra gemensamma fastigheter och byggnader. Föreningen hyr ut delar av fastigheterna till bland annat förvaring för våra medlemmar.
Fiske
Det är tillåtet att fiska inom det område som tillhör föreningen. Det är förbjudet att fiska från land, bryggor eller båt vid våra badplatser. Fiske med nät är heller inte tillåtet. Fiske får ske genom mete och kastspö. Möjlighet finns också att fiska kräftor. Vid detta fiske skall användas kräftmjärdar som hyrs ut av föreningen. Även fiske med håv får göras från strand. Alla andra redskap eller egna burar är förbjudna.
Fyrverkerier
Fyrverkerier är förbjudna rent allmänt och kräver särskilda tillstånd. Inom vårt föreningsområde gäller naturligtvis detta. Respektera dessa regler och tänk på såväl brandrisk som våra fyrbenta vänner.
Grönområden
För våra allmänna grönområden har styrelsen det övergripande ansvaret. Alla boende har dock ett gemensamt ansvar att ta hand om och värna de olika miljöer vi har till vårt förfogande. En långsiktig plan för skötsel och utveckling av vårt fina område har utarbetats av styrelsen. Den tar hänsyn till de olika karaktärer naturen har och syftar till att utveckla såväl promenadvägar som att avverka på ett fackmannamässigt sätt. Sly skall röjas och hålla området öppet och tillgängligt, allt för att höja värdet av vår vistelse i området. Planen syftar också till att upprätthålla artrikedomen både vad avser djur som växter.
Gångvägar/Promenadstråk
Föreningen satsar medvetet på att upprätthålla och utveckla våra promenadstråk. Dessa sköts av föreningen och till viss del vid särskilda arbetsdagar med hjälp av tomtägare.
Kvartersindelning/Kvartersvärdar
För att underlätta skötsel och skapa gemenskap mellan oss boende är området uppdelat i 13 områden. I varje område finns 1-2 kvartersvärdar. Kvarteren har på detta sätt en möjlighet att påverka hur man vill ha det i sin närmaste omgivning. Kvartersvärdarna är en kontaktlänk mellan styrelsen och medlemmarna. Beträffande kvartersindelning se hemsidan.
Motioner/Skrivelser
Som medlem i vår förening har du rätt att komma med förslag till styrelse och årsmötet. Till styrelsen kan man skicka skrivelser löpande under verksamhetsår. Styrelsen tar sedan upp frågan och fattar beslut. Motioner skrivs och ställs till årsmötet. En motion kan avslås, anses besvarad eller bifallas efter det att den debatterats på årsmötet. Motioner kan alltså inte ändras eller förhandlas till ny innebörd på årsmötet utan i sådana fall krävs en ny motion. I stadgarna framgår när en motion skall vara inlämnad till årsmötet.
Möten
Föreningens styrelse sammanträder i princip en gång per månad. Antalet möten kan variera beroende på vilka frågor och ärenden som behöver handläggas.
Styrelse
Styrelsen består av fem (5) ledamöter och fem (5) suppleanter. Ansvarsområden fördelas inom styrelsen och till dem som styrelsen utser. Ordförande väljs på årsmöte, liksom ledamöter och suppleanter. Ansvarsområden fördelas inom styrelsen vid konstituerande möte efter årsmötet. Styrelsen är föreningens verkställande organ för tiden mellan årsmötena.
Städdagar
Under året anordnas 2 gemensamma städdagar inom varje kvarter, där alla bidrar efter förmåga till skötseln av vår gemensamma mark och anläggningar. Inbjudan till dessa dagar görs av kvartersvärdarna. Dessa dagar skall ses som ett komplement till det löpande underhållet och där fokus ligger på åsikter från de som bor i området. Det är ett utmärkt tillfälle att träffas och umgås med sina grannar och diskutera frågor som kan främja trivseln i det egna området. Det är viktigt att alla ställer upp och det finns en uppgift för alla.
Tennisbana
Föreningen har en tennisbana belägen vid Stora badet. Vid nyttjande av denna skall bokning på uppsatt schema göras med tomtnummer. Varje bokning omfattar en timma. Om det finns ledig tid efter att tiden löpt ut finns inget hinder att fortsätta använda banan. Vid frågor kontakta ansvarig.
Tomtmark
Om vi alla har en god skötsel av våra tomter ökar både värdet och trivseln i hela området. Tomtägaren ansvarar för att den egna tomten sköts på ett tillfredställande sätt så att området i sin helhet upplevs som välvårdat. Mark belägen mellan tomt och angränsande väg/vägar skall också skötas av tomtägaren. Detta innefattar dikesrenar och grönytor som skall klippas och trimmas samt att avlägsna sly. I det fall vägtrumma finns vid infart åligger det tomtägaren att tillse att denna fungerar och vid behov rensa densamma. Det är inte tillåtet att på tomten förvara bilar som är ur bruk eller andra typer av material som kan
skada miljön, inte heller bedriva verksamhet som kan strida mot gällande miljölagstiftning eller stadsplan. Om så sker har styrelsen anmälningsplikt till miljömyndighet.
Trafik
Generellt gäller 40 km/h som högsta tillåtna hastighet. Det finns skäl till detta och det är av största vikt att dessa regler respekteras. Det finns både barn och djur i området som vistas på och vid sidan av våra vägar. Terrängkörning med motorfordon är generellt förbjuden i svensk lag. Respektera dessa regler så slipper föreningen bekosta farthinder eller vidta andra åtgärder.
Val
Medlemmarna väljer på årsmötet styrelse, revisorer och valberedning. Valen görs växelvis på två år. Detta för att inte alla i en styrelse skall behöva ersättas samma år.
Valberedning
Valberedningen väljs på årsmötet. Dessa personer är mycket viktiga för föreningens fortsatta verksamhet. Som medlem är det viktigt att man föreslår namn till ledamöterna i valberedningen, gärna under hela året men i god tid innan årsmötet. Då har valberedningen förhoppningsvis ett brett urval av
kandidater att arbeta med inför årsmötet.
Vägar
Föreningens vägar sköts i huvudsak på entreprenad. Föreningen tillser att vägarna är tillgängliga hela
året och sköter plogning och sandning vintertid. Löpande underhåll sker vid behov.
Några kommentarer till föreningens ordningsregler: Valberedningen föreslår i dagsläget bara de medlemmar som styrelsen har föreslagit och godkänt på förhand. Det gör att det bara är bofasta i området som sitter i styrelsen idag.